Onze bloedsuikerspiegel
Zetmeel in onze voeding (denk aan pasta of aardappelen), suikers in fruit of vezels in groenten worden in ons lichaam omgezet tot glucose & fructose. Deze veroorzaken een piek in onze bloedsuiker. Glucose resulteert in de productie van insuline, om deze glucose te doen dalen & te laten opnemen (bv. ter hoogte van onze lever). Bij een overmaat aan glucose, kan deze niet worden opgenomen en zal deze dus in ons bloed blijven. Onze bloedsuiker stijgt, met allerlei mogelijke gevolgen.

Maar ik eet gezond?
Fruit, volkoren brood, rijst, bepaalde gerechten zoals havermoutpap.. Ze zijn allemaal gezond. Granola die we zelf maken met wat honing & kaneel is dat ook, en toch kunnen we met deze gezonde voeding onbewust pieken creëren in onze bloedsuiker.
Door de koolhydraten in onze voedingsmiddelen te verpakken met gezonde onverzadigde vetten en eiwitten, gaat de impact op onze suikerspiegel veel kleiner zijn. Bijvoorbeeld: een lekker bord met rijst, kipfilet en een salade. Perfect gezond & evenwichtig! Maar als we eerst 5 lepels van de rijst gaan eten, dan een stukje kip knabbelen om dan wat van de salade te proeven, gaan we een grotere piek hebben dan dat we eerst wat salade eten, dan de kip proeven & dan aan de rijst gaan beginnen.
Wat is het gevolg van
veel glucosepieken in ons bloed?
In de eerste plaats is ons lichaam in staat de glucose die vrijkomt door het verwerken van onze voeding, op te nemen in zowel de lever, de spieren als in onze vetcellen. Naargelang de hoeveelheid vetcellen die jij hebt, kan je meer of minder glucose wegsteken. De overmaat zien we dus terug in pieken.
Veel glucosepieken resulteert in veel vrijgave van insuline. Op termijn kan dit ervoor zorgen dat we resistent worden voor de insuline & dat we minder goed de glucose kunnen opruimen. Op die manier krijgen we ook sneller pieken.
De glucosepieken kunnen leiden tot: gewichtstoename, acne, vermoeidheid, PCOS, vruchtbaarheidsproblemen, haarverlies, constante honger, energiedips, goesting in zoet, 'brain fog', ..
